Twierdzenie Bezouta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pitercr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Twierdzenie Bezouta

Post autor: pitercr »

Dla jakiej wartości parametru m wielomian w jest podzielny przez q?

\(\displaystyle{ w(x) = x^{3}+5x^{2}+mx+3 \\ q(x)=x+3}\)

Pozdrawiam serdecznie i liczę na waszą pomoc
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, o 19:34 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Twierdzenie Bezouta

Post autor: Zordon »

sprawdź kiedy \(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
pitercr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Twierdzenie Bezouta

Post autor: pitercr »

Wychodzi mi:

\(\displaystyle{ 0=21-3m}\)

Czyli teraz obliczam m i to wszystko, tak ?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Twierdzenie Bezouta

Post autor: Zordon »

tak jest
ODPOWIEDZ