\(\displaystyle{ 5x^{7} - 2x^{4} - 7x + ( - 5x^{7} - 2x^{4} - 7x ) = 10x^{7}}\)
robie to tak
\(\displaystyle{ 5x^{7} - 2x^{4} - 7x + - 5x^{7} + 2x^{4} + 7x}\)
tylko zapomnialem co dalej jak sie redukuje
np jak jest -5 i -5 to sie zredukuje czy jak jest -5 i 5 to sie zredukuje
bo w tym zadaniu by sie w sumie wszystko zredukowalo , a ponoc ma wyjsc wynik :
\(\displaystyle{ -4x^{4} - 14x}\)
z góry thx za wyjaśnienie
Redukcja wyrazów podobnych
Redukcja wyrazów podobnych
Ja go nie zmieniam ten minus jest do piątki
Może ktoś przypomni co z tą redukcją?
Może ktoś przypomni co z tą redukcją?
Redukcja wyrazów podobnych
No wiem , a może mi ktoś powiedziec kiedy sie redukuja wyrazy podobne? jak jest np
-5x i -5x albo 5x i 5x
czy jak jest
-5x i 5x
???
-5x i -5x albo 5x i 5x
czy jak jest
-5x i 5x
???
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Redukcja wyrazów podobnych
Wyrazy podobne, to wyrazy, które róznią się tylko wspólczynnikiem cyfrowym,a ich redukcja to po prostu ich dodanie lub odjęcie
np
-5x+5x czyli wyrazy: -5x i 5x redukują się do zera, ale
5x+5x=10x
6x-2x=4x
-12x-13x=-25x
Jeżeli przed nawiasem jest '+" to nie zmienia się znaków
\(\displaystyle{ 5x^{7} - 2x^{4} - 7x - 5x^{7} - 2x^{4} - 7x = -4x^{4} - 14x}\)
np
-5x+5x czyli wyrazy: -5x i 5x redukują się do zera, ale
5x+5x=10x
6x-2x=4x
-12x-13x=-25x
Jeżeli przed nawiasem jest '+" to nie zmienia się znaków
\(\displaystyle{ 5x^{7} - 2x^{4} - 7x - 5x^{7} - 2x^{4} - 7x = -4x^{4} - 14x}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, o 23:26 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.