Rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
natipati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: drezno

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: natipati »

rozłóż wielomian na czynniki stopnia pierwszego
a) \(\displaystyle{ W(x)=3x^3-35x^2+48x+20}\); jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ a=10}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=x^4+7x^3+2x^2-28x-24}\); \(\displaystyle{ a=-6}\)



pomocy kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 19:48 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem będzie ostrzeżenie i temat powędruje do kosza.
Muchomorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziki Zachód
Pomógł: 7 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Muchomorek »

Czy wszyscy mają ten sam zbiór zadań?
Pierwszy przykład już był, podziel wielomian przez (x-10) i otrzymany wielomian stopnia 2. rozłóź choćby deltą (postać iloczynowa).

Drugi podziel przez dwumian (x+6), a otrzymany wielomian stopnia 3. rozłóż na czynniki przez grupowanie wyrazów.
natipati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: drezno

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: natipati »

ale mi nie wychodzi
ODPOWIEDZ