wielomiany reszta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
natipati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: drezno

wielomiany reszta

Post autor: natipati »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-3}\) wynosi \(\displaystyle{ -45}\) a reszta z dzielenia tego wielomianu przez\(\displaystyle{ x +1}\) wynosi \(\displaystyle{ -1}\). znajdź resztę a dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ x^{2} - 2{x} - 3}\)




pomocy
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, o 19:38 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie zapominaj o klamrach [latex][/latex]
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wielomiany reszta

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x-3)-45}\)

\(\displaystyle{ W(x)=V(x)(x+1)-1}\)

\(\displaystyle{ W(x)=T(x)(x^2-2x-3)+ax+b}\) (ax+b - szukana reszta)

Przy czym :
\(\displaystyle{ W(3)=-45}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)=-1}\)
ODPOWIEDZ