Funkcja f przyjmuje...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamis2859
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 22:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ***********

Funkcja f przyjmuje...

Post autor: kamis2859 »

Funkcja f przyjmuje największą wartość równą -4 dla argumentu 3. podaj najwiekszą wartość funkcji \(\displaystyle{ g(x) = 5 + f(-x)}\) i argument dla którego jest przyjmowana.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Funkcja f przyjmuje...

Post autor: lukasz1804 »

Wykres funkcji\(\displaystyle{ y=f(-x)}\) powstaje z wykresu funkcji \(\displaystyle{ f}\) w symetrii względem osi rzędnych. Zatem funkcja \(\displaystyle{ f(-x)}\) przyjmuje także największą wartość \(\displaystyle{ -4}\), tyle że dla argumentu \(\displaystyle{ -3}\).
Zatem funkcja \(\displaystyle{ g}\) osiąga największą wartość także dla argumentu \(\displaystyle{ -3}\), wartość ta wynosi \(\displaystyle{ 5+(-4)=1}\).
ODPOWIEDZ