Dany jest wielomian
\(\displaystyle{ W(x) =(x-2)(x-m ^{3}+2m ^{2}+3m-8)(x-8)}\)
a) Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których ten wielomian ma dokładnie 2 różne miejsca zerowe.
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których reszta z dzielenia wielomianu przez x-3 jest równa
\(\displaystyle{ R=5m ^{3} -10m ^{2}+3m+7}\)
Proszę bardzo o rozwiązanie lub pomoc w tym zadaniu:)
Z góry dziękuje..
Wyznacz wszytskie wartości wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
Wyznacz wszytskie wartości wielomianu
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, o 17:18 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Wyznacz wszytskie wartości wielomianu
a) te dwa miejsca zerowe widać
b) \(\displaystyle{ W(3)=R}\)-- 21 wrz 2009, o 17:28 --Trzeci pierwiastek to
\(\displaystyle{ x=m ^{3}+2m ^{2}+3m-8}\)
Teraz pomyśl ile musi wynosić \(\displaystyle{ x}\) aby były tylko dwa różne pierwiastki: \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 8}\).
b) \(\displaystyle{ W(3)=R}\)-- 21 wrz 2009, o 17:28 --Trzeci pierwiastek to
\(\displaystyle{ x=m ^{3}+2m ^{2}+3m-8}\)
Teraz pomyśl ile musi wynosić \(\displaystyle{ x}\) aby były tylko dwa różne pierwiastki: \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 8}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna