Znajdz liczby spełniające równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adam09046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Znajdz liczby spełniające równanie

Post autor: adam09046 »

Kolejny problem z wielomianami...:/
Zd1. Oblicz liczby spełniające równanie:
c) \(\displaystyle{ (2x ^2+9x+9)(9x ^2+1)=0}\)
d) \(\displaystyle{ x ^3(x ^3+2x)(x ^3+2)(x ^3+x)=0}\)

zd2. Rozwiąż równanie:
e) \(\displaystyle{ 6x ^3+6x ^2-3x-3=0}\)
f) \(\displaystyle{ 2x ^5-18x ^3+2x ^2-18=0}\)
j) \(\displaystyle{ 3x ^5-12x ^3-12x ^2+48=0}\)
k) \(\displaystyle{ 5x ^5+x ^3-30x ^2-6=0}\)
l) \(\displaystyle{ 3x + 5x ^4-3x ^5-5=0}\)
miodzio1988

Znajdz liczby spełniające równanie

Post autor: miodzio1988 »

1)Kiedy iloczyn dwoch wyrazen jest rowny zero?>
2)Schemat Hornra albo grupowanie wyrazow
adam09046
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Znajdz liczby spełniające równanie

Post autor: adam09046 »

miodzio1988 pisze:1)Kiedy iloczyn dwoch wyrazen jest rowny zero?>
2)Schemat Hornra albo grupowanie wyrazow
W liceum jeszcze nie poznalismy Hornra wiec nic mi to nie mowi hehe
miodzio1988

Znajdz liczby spełniające równanie

Post autor: miodzio1988 »

Hornera mialo byc
To grupowanie wyrazow polecam. ALbo dzielenie wielomianow.
ODPOWIEDZ