Zadania powtórzeniowe (wielomiany) - wątpliwości

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bulny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 lis 2008, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pomógł: 1 raz

Zadania powtórzeniowe (wielomiany) - wątpliwości

Post autor: Bulny »

Witam!

Ostatnio dostałem pracę domową z matematyki (bagatela 50 przykładów) no i na całą pięćdziesiątkę trafiły się dwa takie delikwenty których nie mogę rozgryźć. Oto one:
a) \(\displaystyle{ \frac{x^{2}+x+1}{x^{2}-4}>0}\)

b)\(\displaystyle{ \frac{1}{2-x}-1=\frac{1}{x-2}-\frac{6-x}{3x^{2}-12}}\)

Czy ktoś mógłby mi pomóc to rozwiązać i objaśnić jak to zrobił?

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zadania powtórzeniowe (wielomiany) - wątpliwości

Post autor: Zordon »

zauważ, że:
\(\displaystyle{ \frac{x^2+x+1}{x^2-4}>0 \Leftrightarrow (x^2+x+1)(x^2-4)>0}\)
miodzio1988

Zadania powtórzeniowe (wielomiany) - wątpliwości

Post autor: miodzio1988 »

a) Iloraz zamien na iloczyn i rysunek pogladowy
b)DO wspolnego mianownika. Na jedną strone mnozenie na krzyz
ODPOWIEDZ