Miałem równanie:
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2}\)
Po podzieleniu wyszło mi:
\(\displaystyle{ (3x ^{3} +4x ^{2}+3x+2)(x-1)}\)
Czyli z drugiego nawiasu rozwiązanie wychodzi 1, a jak obliczyć wynik z 1 nawiasu.
Równanie z dzielenia
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Równanie z dzielenia
\(\displaystyle{ w(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ w(1)=0}\)
dzielisz:
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2}\)
przez:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)}\)
otrzymujesz:
\(\displaystyle{ 3x^{2}+x+2}\) -->to już nie jest rozkładalne.
postać ostateczna:
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2=(x+1)(x-1)(3x^{2}+x+2)}\)
\(\displaystyle{ w(1)=0}\)
dzielisz:
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2}\)
przez:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)}\)
otrzymujesz:
\(\displaystyle{ 3x^{2}+x+2}\) -->to już nie jest rozkładalne.
postać ostateczna:
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2=(x+1)(x-1)(3x^{2}+x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Równanie z dzielenia
jak dzielić przez 2 nawiasy jednocześnie. Pani nie podawała nam takiego przypadku nawet nie wspominała że taki będzie. Mówiła tylko że jeżeli są 2 opcje to wybieramy 1 a wynik i tak będzie taki sam. a jak rozłożyć to co mi wyszło?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Równanie z dzielenia
w takim razie podziel całość przez (x-1)
otrzymasz:
\(\displaystyle{ (3x ^{3} +4x ^{2}+3x+2)}\)
teraz to podziel przez (x+1)
otrzymasz:
\(\displaystyle{ 3x^{2}+x+2}\)
aby \(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2}\) bezpośrednio podzielić przez dwa nawiasy.. musisz je rozwinąć. np.
\(\displaystyle{ (3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2): (x-1)(x+1)=(3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2) x^{2}-1)}\)
otrzymasz:
\(\displaystyle{ (3x ^{3} +4x ^{2}+3x+2)}\)
teraz to podziel przez (x+1)
otrzymasz:
\(\displaystyle{ 3x^{2}+x+2}\)
aby \(\displaystyle{ 3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2}\) bezpośrednio podzielić przez dwa nawiasy.. musisz je rozwinąć. np.
\(\displaystyle{ (3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2): (x-1)(x+1)=(3x ^{4} +x ^{3} -x ^{2} -x-2) x^{2}-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Równanie z dzielenia
wielkie dzięki, rozumiem mam jeszcze 2 przykłady dodatkowe to potem podejdę jakby coś dam znać