dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
liptontee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

dzielenie wielomianów

Post autor: liptontee »

1)dla jakiej wartości \(\displaystyle{ a}\) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ 6x^3-4ax^2+x-3}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-\frac{1}{2}}\) jest równa 1?


2)dla jakiej wartości \(\displaystyle{ p}\) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^4-x^3+px^2 + 2x+p}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+1}\) jest równa 9?

przoszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, o 19:48 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Potraktuj to jako ostatnie upomnienie.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Mersenne »

Zad. 1

\(\displaystyle{ W(x)=6x^{3}-4ax^{2}+x-3}\)

\(\displaystyle{ R=W\left(\frac{1}{2}\right)=1}\)

Zad. 2

\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-x^{3}+px^{2}+2x+p}\)

\(\displaystyle{ R=W(-1)=9}\)
liptontee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

dzielenie wielomianów

Post autor: liptontee »

tak to z pewnością nie wyjdzie-- 20 wrz 2009, o 23:37 --Wyszło
DZIĘKUJĘ
ODPOWIEDZ