funkcje wielomianowe z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

funkcje wielomianowe z parametrem

Post autor: tomi140 »

Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie \(\displaystyle{ x ^{3}+8x ^{2}+px=0}\) ma trzy różne rozwiązania. Zaznaczam , że nie chodzi mi aby ktoś rozwiązał mi to zadanie od a do z , lecz prosze o wskazówke dotyczącą tych trzech różnych rozwiązań.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

funkcje wielomianowe z parametrem

Post autor: Kamil_B »

\(\displaystyle{ x ^{3}+8x ^{2}+px=x(x^2 +8x+p)}\)
Kombinuj
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

funkcje wielomianowe z parametrem

Post autor: Kibu »

Jednym rozwiązaniem jest x=0. Chodzi więc o to, żeby równanie \(\displaystyle{ x^2+8x+p=0}\) miało dwa różne niezerowe rozwiązania. Niezerowość zapewnia warunek: \(\displaystyle{ p\neq 0}\), dwa rozwiązania wynikają z dodatniej delty.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

funkcje wielomianowe z parametrem

Post autor: tomi140 »

ok juz wiem:) dzięki wielkie:)

-- 18 wrz 2009, o 19:35 --

wyszło mi , że \(\displaystyle{ p \in (- \infty ,16)}\)
ODPOWIEDZ