mam wielomian \(\displaystyle{ W(x)= ( x^{2}+4x+3)(3x+1)}\) no i muszę go uprościć.
W odpowiedzi jest \(\displaystyle{ W(x)=(x+2+ \sqrt3{})(x+2-\sqrt3{}) (3x+1)}\)
i właśnie nie wiem jaką metodą mam rozbić ten pierwszy nawias żeby wyszedł mi wynik z odpowiedzi...
podobnie z \(\displaystyle{ W(x)= (x^{2}-4x+5)(x+3)}\)
a w odpowiedzi mamy \(\displaystyle{ W(x)=(x+3)(x-1+ \sqrt2{})(x-1- \sqrt2{})}\)
sprowadzenie do najprostszej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sprowadzenie do najprostszej postaci
A co to ma wspólnego z trójmianem kwadratowym?blost pisze:lepiej skorzystaj z
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
Najpierw musi policzyć pierwiastki
\(\displaystyle{ ( x^{2}+4x+3)\\
(x^{2}-4x+5)}\)
delta i pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
sprowadzenie do najprostszej postaci
no wiesz... w tym przypadku chyba duzo
przykladowo \(\displaystyle{ x^2 +4x +3=(x+2)^2-4+3=(x+2)^2-1=(x+2-1)(x+2+1)=(x+1)(x+3)}\)
sie tylko dziwie dlaczego takie dziwne odpowiedzi...
przykladowo \(\displaystyle{ x^2 +4x +3=(x+2)^2-4+3=(x+2)^2-1=(x+2-1)(x+2+1)=(x+1)(x+3)}\)
sie tylko dziwie dlaczego takie dziwne odpowiedzi...