WITAM.
mam bardzo dózy problem a mianowicie nie umiem rozwiązywać taki rówań jak: (liczby w klamerkach to potęgi - nie udalo mi się ustawić takich dużych)
x � + 7x � + -x - 7=0
i
x � (x-3){7}(x+5){27}(2-x){5}> 0
niechodz mi tu o rozwiązanie ale raczej o pokazanie krok po kroku jak to się robi
komu sie będzie nudziło to prosze o POMOC!![/center]
RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI - WIELOMIANY!!
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzywaczka
- Pomógł: 2 razy
RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI - WIELOMIANY!!
x � + 7x � + -x - 7=0
A nie lepiej jest rozwiązać równanie w inny sposób (wyłanczanie przed nawias po dwa czynniki)
x �(x + 7) - 1(x + 7) = 0
zgodnie z zasadą: a(b+c) - d(b+c) = (a-d)(b+c)
otrzymujemy (x � - 1)(x+7) = 0
no i już widać rozwiązania -7 ; -1 ; 1
A nie lepiej jest rozwiązać równanie w inny sposób (wyłanczanie przed nawias po dwa czynniki)
x �(x + 7) - 1(x + 7) = 0
zgodnie z zasadą: a(b+c) - d(b+c) = (a-d)(b+c)
otrzymujemy (x � - 1)(x+7) = 0
no i już widać rozwiązania -7 ; -1 ; 1
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 2 razy
RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI - WIELOMIANY!!
dzieki bardzo
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2006 5:48 pm ]
witam to jeszcze raz ja rozwiazałek kilka zadań ta metodąale zaczeły się shody bo niege poradzć sobie z tym rownaniem a dokładniej z wyciągnięciem liczy przed nawiać
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2006 5:49 pm ]
ddd
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2006 5:55 pm ]
sory problemy z kompem ale juz git wracajac do równania to jest ono takie
x{3}+2x{2}-7x+4=0 {potęga}
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2006 5:48 pm ]
witam to jeszcze raz ja rozwiazałek kilka zadań ta metodąale zaczeły się shody bo niege poradzć sobie z tym rownaniem a dokładniej z wyciągnięciem liczy przed nawiać
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2006 5:49 pm ]
ddd
[ Dodano: Pon Kwi 10, 2006 5:55 pm ]
sory problemy z kompem ale juz git wracajac do równania to jest ono takie
x{3}+2x{2}-7x+4=0 {potęga}
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzywaczka
- Pomógł: 2 razy
RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI - WIELOMIANY!!
gdy mamy takie równanie to znajdujemy pierwiastki wielomianu które są całkowitymy dzielnikamy ostatniej cząstki wielomianu, w naszym wypadku czterech. Dzielniki 4 to -4, -2, -1, 1, 2, 4 - podstawiamy je pod x. Gdy wynik wyrażenia da 0 to jets to pierwiastek W i ten Wielomian dzielimy przez x-a a-pierwiastek wielomianu
potem mamy równanie kwadratowe i liczymy delte....
rozwiązanie do powyższego zadania to:
(x-1)(x-1)(x+4)
potem mamy równanie kwadratowe i liczymy delte....
rozwiązanie do powyższego zadania to:
(x-1)(x-1)(x+4)