Witam
jak zrobić te 2 przykłady ?
w a przenieść na 1 stronę a potem jak to będzie wyglądało bo nie mogę wpaść?
w b też wszystko przenieść na 1 ? i jak dalej to będzie wyglądać?
a)\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} )(3x ^{2}-2)=3(x- \frac{2}{3} )(x-1)}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{5} +2x ^{4} +16x+32=8x ^{2} (x+2)}\)
Wielomiany - równania
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Wielomiany - równania
\(\displaystyle{ \left(x-\frac{2}{3}\right)(3x^{2}-2)=3\left(x-\frac{2}{3}\right)(x-1) \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \left(x-\frac{2}{3}\right)(3x^{2}-2)-3\left(x-\frac{2}{3}\right)(x-1)=0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \left(x-\frac{2}{3}\right) [(3x^{2}-2)-3(x-1)]=0 \iff \left(x-\frac{2}{3}\right) (3x^{2}-3x+1)=0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff 3 \left(x-\frac{2}{3}\right) \left(x^{2}-x+\frac{1}{3}\right)=0 \iff x=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \rightarrow \forall_{x\in \mathbb R} 3x^{2}-3x+1\neq 0}\)
\(\displaystyle{ \iff \left(x-\frac{2}{3}\right)(3x^{2}-2)-3\left(x-\frac{2}{3}\right)(x-1)=0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \left(x-\frac{2}{3}\right) [(3x^{2}-2)-3(x-1)]=0 \iff \left(x-\frac{2}{3}\right) (3x^{2}-3x+1)=0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff 3 \left(x-\frac{2}{3}\right) \left(x^{2}-x+\frac{1}{3}\right)=0 \iff x=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \rightarrow \forall_{x\in \mathbb R} 3x^{2}-3x+1\neq 0}\)