Witam
Macie jakiś pomysł, robię znanymi mi sposobami i wychodzi ale rozwiązań albo mam za dużo ale są zle.
a)\(\displaystyle{ x ^{2} (x+5)-2(x+5)(2x-1)=0}\) = zrobione
b)\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} )(3x ^{2}-2)=3(x- \frac{2}{3} )(x-1)}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{4} (x-2)+(2x-4)(x ^{2} +1)=0}\) - zrobione
d)\(\displaystyle{ x ^{5} +2x ^{4} +16x+32=8x ^{2} (x+2)}\)
Wielomiany - równania
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Wielomiany - równania
a) Wyciągnij \(\displaystyle{ (x+5)}\) przed nawias,
b) Przenieś to co masz po prawej na lewo, a potem \(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3})}\) przed nawias,
c) Wyciągnij \(\displaystyle{ (x-2)}\) przed nawias,
d) Wyciągnij \(\displaystyle{ (x+2)}\) przed nawias.
b) Przenieś to co masz po prawej na lewo, a potem \(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3})}\) przed nawias,
c) Wyciągnij \(\displaystyle{ (x-2)}\) przed nawias,
d) Wyciągnij \(\displaystyle{ (x+2)}\) przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Wielomiany - równania
a) wyłącz (x+5)
\(\displaystyle{ x ^{2} (x+5)-2(x+5)(2x-1)=(x+5)(x^2-2(2x-1))=(x+5)(x^2-4x+2)}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} (x+5)-2(x+5)(2x-1)=(x+5)(x^2-2(2x-1))=(x+5)(x^2-4x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
a czy jak w b przenoszę wszystko na lewo to zmieniam znak tylko przy 3 na -3 czy w nawiasach też się znaki zmieniają?
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Wielomiany - równania
\(\displaystyle{ \frac{4 \pm \sqrt{8} }{2} =\frac{4 \pm \sqrt{4*2} }{2}=\frac{4 \pm \sqrt{4} *\sqrt{2}}{2}=\frac{4 \pm 2 *\sqrt{2}}{2}= \frac{2(2 \pm \sqrt{2} }{2}) =2 \pm \sqrt{2}}\)
-- 16 wrz 2009, o 20:16 --
\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} )(3x ^{2}-2)=3(x- \frac{2}{3} )(x-1)\\(x- \frac{2}{3} )(3x ^{2}-2)-3(x- \frac{2}{3} )(x-1)=0\\(x- \frac{2}{3})(3x^2-2-3(x-1))=0\\ (x- \frac{2}{3})(3x^2-3x+1)}\)
dalej chyba dasz radę-- 16 wrz 2009, o 20:22 --\(\displaystyle{ x ^{5} +2x ^{4} +16x+32=8x ^{2} (x+2)\\x^4(x+2)+16(x+2)-8x^2(x+2)=0\\(x+2)(x^4+16-8x^2)=0}\)
-- 16 wrz 2009, o 20:16 --
\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} )(3x ^{2}-2)=3(x- \frac{2}{3} )(x-1)\\(x- \frac{2}{3} )(3x ^{2}-2)-3(x- \frac{2}{3} )(x-1)=0\\(x- \frac{2}{3})(3x^2-2-3(x-1))=0\\ (x- \frac{2}{3})(3x^2-3x+1)}\)
dalej chyba dasz radę-- 16 wrz 2009, o 20:22 --\(\displaystyle{ x ^{5} +2x ^{4} +16x+32=8x ^{2} (x+2)\\x^4(x+2)+16(x+2)-8x^2(x+2)=0\\(x+2)(x^4+16-8x^2)=0}\)