Zadania maturalne - wielomiany (twierdznie)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Zadania maturalne - wielomiany (twierdznie)

Post autor: szymek »

Twierdzenie. Jeśli \(\displaystyle{ x_{1} ,x_{2},x_{3}}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{3}+bx^{2}+cx+d=0}\) to :
1)\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}=-b}\)
2)\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{3}x_{1}=c}\)
3)\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}x_{3}=-d}\)

Wiedząc, że równanie \(\displaystyle{ x^{3}-9x+4=0}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste,

Oblicz sumę odwrotności pierwiastków tego równania

Dziękuję z góry.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Zadania maturalne - wielomiany (twierdznie)

Post autor: Kamil_B »

\(\displaystyle{ \frac{1}{x_{1}} +\frac{1}{x_{2}}+\frac{1}{x_{3}}=\frac{x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{1}x_{3}}{x_{1}x_{2}x_{3}}}\)
ODPOWIEDZ