1. Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej x wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{5}-5x^{3}+4x}\) jest liczbą podzielną przez 120.
2. Uzasadnij, że równanie \(\displaystyle{ x(x+1)(x+2)=2006^{3}}\) nie ma pierwiastków całkowitych.
3. Udowodnij, że jeżeli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+px+q}\) ma trzy pierwiastki, to p jest liczbą ujemną.
Ad.1 No w tym wiem, że należy wyciągnąć x przed nawias, a następnie podstawić za x^2=t. Tylko co dalej...
Trudne zadania na dowodzenie...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trudne zadania na dowodzenie...
2. Lewa stona dzieli sie przez 3, prawa nie.
3. Na mocy twierdzenia Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ (x_1+x_2+x_3)^2 = x_1^2+x_2^2+x_3^2+2(x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1) = x_1^2+x_2^2+x_3^2+2p =0}\), chyba teraz widac.
3. Na mocy twierdzenia Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ (x_1+x_2+x_3)^2 = x_1^2+x_2^2+x_3^2+2(x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1) = x_1^2+x_2^2+x_3^2+2p =0}\), chyba teraz widac.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3 razy
Trudne zadania na dowodzenie...
Tomasz Rużycki pisze:2. Lewa stona dzieli sie przez 3, prawa nie.
A można by to jakoś szerzej wyjaśnić bo jakoś nie potrafię tego faktu połączyć z poleceniem w zadaniu
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trudne zadania na dowodzenie...
hmm...
x(x+1)(x+2) jako iloczyn trzech liczb calkowitych dzieli sie przez 6, wiec w szczegolnosci przez 3, a 2006 nie dzieli sie przez 3, wiec tym bardziej nie zachodzi 3|2006^3, bo 3 jest liczba pierwsza.
x(x+1)(x+2) jako iloczyn trzech liczb calkowitych dzieli sie przez 6, wiec w szczegolnosci przez 3, a 2006 nie dzieli sie przez 3, wiec tym bardziej nie zachodzi 3|2006^3, bo 3 jest liczba pierwsza.