Ustal dla jakiej wartości parametru m liczba 5 jest rozwiązaniem równania:
\(\displaystyle{ x ^{3}-2mx ^{2} -m ^{2} x+70=0}\)
Macie jakieś pomysł ?
Wartość parametru - rozwiązanie równania
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Wartość parametru - rozwiązanie równania
Wstaw \(\displaystyle{ 5}\) w miejsce \(\displaystyle{ x}\) i policz.
\(\displaystyle{ W(5)=0}\)
\(\displaystyle{ W(5)=0}\)
Wartość parametru - rozwiązanie równania
Podstaw za x liczbę 5 i bedziesz mial proste rownanie. Delta i te sprawy