Wyznacz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{- x^{3} - 4x + 2 x^{2} + 8 }}\)
Proszę o pomoc.
Jak wyznaczyć dziedzinę funkcji?
Jak wyznaczyć dziedzinę funkcji?
To co pod pierwiastkiem musi byc \(\displaystyle{ \ge 0}\)
i rozwiazujesz
i rozwiazujesz
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 49 razy
Jak wyznaczyć dziedzinę funkcji?
tak zrobiłem
\(\displaystyle{ - x^{3} -4x+2 x^{2} +8 \ge 0}\)
i doprowadziłem do:
\(\displaystyle{ -1( x^{2} +4)*(x-2) \ge 0}\)
czyli jeśli to\(\displaystyle{ -1( x^{2} +4)}\) jest zawsze -, to to \(\displaystyle{ )(x-2)}\) musi być też "-" by rozwiązanie miało sens.
Czy można to jakoś prościej opisać?
\(\displaystyle{ - x^{3} -4x+2 x^{2} +8 \ge 0}\)
i doprowadziłem do:
\(\displaystyle{ -1( x^{2} +4)*(x-2) \ge 0}\)
czyli jeśli to\(\displaystyle{ -1( x^{2} +4)}\) jest zawsze -, to to \(\displaystyle{ )(x-2)}\) musi być też "-" by rozwiązanie miało sens.
Czy można to jakoś prościej opisać?
Jak wyznaczyć dziedzinę funkcji?
Zle nie jest. Tylko koncowy wniosek (odp ) i masz zrobione zadanieurchin pisze:tak zrobiłem
\(\displaystyle{ - x^{3} -4x+2 x^{2} +8 \ge 0}\)
i doprowadziłem do:
\(\displaystyle{ -1( x^{2} +4)*(x-2) \ge 0}\)
czyli jeśli to\(\displaystyle{ -1( x^{2} +4)}\) jest zawsze -, to to \(\displaystyle{ )(x-2)}\) musi być też "-" by rozwiązanie miało sens.
Czy można to jakoś prościej opisać?