Trzykrotny pierwiaastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Trzykrotny pierwiaastek wielomianu

Post autor: 14Patryk9 »

dla jakich wartości parasmetrów a i b liczba r jest trzykrotnym pierwiatkiem wielomianu w (x), jeśłi:
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} -2x ^{3} +ax+b}\), r=1
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Trzykrotny pierwiaastek wielomianu

Post autor: czeslaw »

Jeżeli liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem, to wielomian ten bez reszty dzieli się przez wyrażenie \(\displaystyle{ (x-1)^3}\).
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Trzykrotny pierwiaastek wielomianu

Post autor: 14Patryk9 »

Jeśli dzieli się ot przez \(\displaystyle{ (x-1) ^{3}}\) to
\(\displaystyle{ W(1)=-1+a+b}\), czyli \(\displaystyle{ a+b=1}\), ale nadal nie i wiem gdzie mam szukać rozwiązania dla a i b.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 22:33 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wszystkie wyrażenia matematyczne w klamry [latex].
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Trzykrotny pierwiaastek wielomianu

Post autor: czeslaw »

Na pewno ten wielomian ma być stopnia czwartego?
Skorzystaj zw wzoru skróconego mnożenia, po czym podziel jeden wielomian przez drugi.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Trzykrotny pierwiaastek wielomianu

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ b=-1 \end{cases}}\)

Wykorzystaj wskazówki Czesława.
ODPOWIEDZ