wielomiany i ich pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
liptontee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

wielomiany i ich pierwiastki

Post autor: liptontee »

uzasadnij że jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=ax^7+bx^5+cx^3+dx+e}\) spełnia warunek \(\displaystyle{ W(-1)=-W(1)}\) to \(\displaystyle{ 0}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu

po mocy
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 21:18 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Brak Latexa. Zapoznaj się z instrukcją http://matematyka.pl/latex.htm
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

wielomiany i ich pierwiastki

Post autor: Kibu »

Z założenia wynika, że: -a-b-c-d+e=-a-b-c-d-e, zatem e=0, a W(0)=e, czyli W(0)=0.
liptontee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

wielomiany i ich pierwiastki

Post autor: liptontee »

dlaczego tak?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

wielomiany i ich pierwiastki

Post autor: miki999 »

A którego kroku nie rozumiesz?
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

wielomiany i ich pierwiastki

Post autor: M_L »

liptontee pisze:dlaczego tak?
to wynika z treści za dania, jakie przedstawiłaś
liptontee pisze: (..) spełnia warunek \(\displaystyle{ W(-1)=-W(1)}\) to \(\displaystyle{ 0}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu
\(\displaystyle{ W(-1)=}\) w miejsce \(\displaystyle{ x}\) podstawiono \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ -W(1)=}\) tu natomiast, mamy "\(\displaystyle{ -}\)" przed całym wielomianem i w miejsce \(\displaystyle{ x}\) wstawiamy \(\displaystyle{ 1}\)
ODPOWIEDZ