znajdź pierwiastki wielomianu:
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x-4}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=x^3-6x+4}\)
proszę o pomoc;)
Znalezienie pierwiastków wielomianu
Znalezienie pierwiastków wielomianu
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 21:04 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 41 razy
Znalezienie pierwiastków wielomianu
Jest takie twierdzenie, że jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a_n x^n+...+a_0}\) o współczynnikach całkowitych ma pierwiastek wymierny postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), to p dzieli \(\displaystyle{ a_0}\), a \(\displaystyle{ q|a_n}\). W pierwszym można w ten sposób znaleźć pierwiastek -1, potem dzielisz Hornerem i masz równanie kwadratowe. W drugim w ten sam sposób znajdujesz 2, dzielisz Hornerem i rozwiązujesz kwadratowe.
Znalezienie pierwiastków wielomianu
możesz bardziej wytłumaczyć bo nie rozumiem:(
proszę zrób pierwszy przykład
proszę zrób pierwszy przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 41 razy
Znalezienie pierwiastków wielomianu
Stopień jest większy niż 2, więc pierwszy pierwiastek najlepiej po prostu zgadnąć. Zawsze zaczynamy szukać od wymiernych. Dobrymi kandydatami są dzielniki -4, czyli 1,-1,2, -2, 4 i -4. Sprawdzamy i okazuje się, że -1 pasuje. Teraz dzielimy wielomian przez dwumian (x+1), najszybciej się to robi tabelką Hornera (nadaje się tylko do dzielenia W(x) przez dwumian postaci x+b). Taka tabelka ma dwa wiersze. W pierwszym wpisujesz współczynniki wyjściowego wielomianu (w naszym przypadku 1,0, -5,-4). Ważnym jest, żeby pamiętać o tym 0 jako współczynniku przy drugiej potędze. Następnie spisujesz liczbę z pierwszego pola do dołu-czyli mamy w pierwszej kolumnie w drugim wersie 1. Kolejne pole uzupełniasz, mnożąc pierwsze pole przez -b, czyli w naszym przypadku -1 i dodając pole drugie z góry. Mamy więc w drugim polu drugiego wersu -1. Trzecie pole drugiego wrsu-analogicznie: \(\displaystyle{ -1\cdot (-1)+(-5)=-4}\), a w czwartym polu:\(\displaystyle{ -4\cdot(-1)-4=0}\). W ostatnim polu powinno wyjść 0. Następnie odczytujesz współczynniki 1,-1,4.
Zatem \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x-4=(x+1)(x^2-x+4)}\).Trochę to pokręciłam, ale jak to sobie zrobisz na kartce, to Ci wyjdzie bardzo prosto. No, a dwa pozostałe pierwiastki, to już z delty liczysz, bo masz równanie kwadratowe. W tym przypadku jest ujemna, więc wielomian ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
Zatem \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x-4=(x+1)(x^2-x+4)}\).Trochę to pokręciłam, ale jak to sobie zrobisz na kartce, to Ci wyjdzie bardzo prosto. No, a dwa pozostałe pierwiastki, to już z delty liczysz, bo masz równanie kwadratowe. W tym przypadku jest ujemna, więc wielomian ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Znalezienie pierwiastków wielomianu
a) \(\displaystyle{ x^3-5x-4=x^3-x-4x-4=x(x^2-1)-4(x+1)=x(x-1)(x+1)-4(x+1)=(x+1)(x^2-x-4)}\)
Teraz należy też rozłożyć trójmian \(\displaystyle{ x^2-x-4}\) na czynniki liniowe...
Teraz należy też rozłożyć trójmian \(\displaystyle{ x^2-x-4}\) na czynniki liniowe...