wyznacz pierwistki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
niunia1232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: .........
Podziękował: 11 razy

wyznacz pierwistki wielomianu

Post autor: niunia1232 »

pierwiastki wielomianu W(x) to 1,3 i -5. wyznacz pierwiastki wielomianu W(x-2).
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

wyznacz pierwistki wielomianu

Post autor: rodzyn7773 »

a mamy powiedziane którego stopnia jest ten wielomian czy nie?
niunia1232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: .........
Podziękował: 11 razy

wyznacz pierwistki wielomianu

Post autor: niunia1232 »

nie...w zadaniu jest tylko taka tresc jak napisalam. nie wiem wlasnie o co w nim chodzi
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

wyznacz pierwistki wielomianu

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ W(x)=0 \Rightarrow x={1,3,-5} \\
\\
W(x-2)=0 \Rightarrow (x-2)={1,3,-5}}\)
niunia1232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: .........
Podziękował: 11 razy

wyznacz pierwistki wielomianu

Post autor: niunia1232 »

czyli np 1-2 =-1 i to bedzie pierwszy pierwiastek?tylko tyle?wydaje sie to za proste
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

wyznacz pierwistki wielomianu

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ x-2= \lbrace 1,3,-5 \rbrace \Rightarrow x= \lbrace 1+2, \ 3+2, \ -5+2 \rbrace = \ldots}\)

To wcale nie musi być trudne
ODPOWIEDZ