Zadanie z wielomianów
- hakermatrix
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 11:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łużna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie z wielomianów
Wyznacz wszystkie wielomiany takie że :
\(\displaystyle{ \{W(1)=9\\ W(x_1+x_2)=W(x_1)+W(x_2)+2x_1x_2-5}\)
POMOCY!!
\(\displaystyle{ \{W(1)=9\\ W(x_1+x_2)=W(x_1)+W(x_2)+2x_1x_2-5}\)
POMOCY!!
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2006, o 13:46 przez hakermatrix, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie z wielomianów
Po podstawienu \(\displaystyle{ x_2 = -x_1}\) dostajesz
\(\displaystyle{ W(x_1) + W(-x_1) = 2x_1^2+10}\), poradzisz sobie dalej?
\(\displaystyle{ W(x_1) + W(-x_1) = 2x_1^2+10}\), poradzisz sobie dalej?
- hakermatrix
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 11:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łużna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie z wielomianów
Nie mam pojęcia co dalej.
Ja próbowałem za \(\displaystyle{ x_1 i x_2}\) podstawić 1 i tak dostałem W(2), a potem W(3). No ale tak wyznaczyłem tylko trójmian bo przecież nie bede sprawdzał do nieskończonosci.
Ja próbowałem za \(\displaystyle{ x_1 i x_2}\) podstawić 1 i tak dostałem W(2), a potem W(3). No ale tak wyznaczyłem tylko trójmian bo przecież nie bede sprawdzał do nieskończonosci.
- hakermatrix
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 11:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łużna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie z wielomianów
Tak rozumiem liczyłem też dla wielominu stopnia 3 ale \(\displaystyle{ a_n}\) wyszło 0.
pewnie bedzie tylko jedno rozwiązanie trójmianu dla kwadratowego.
pewnie bedzie tylko jedno rozwiązanie trójmianu dla kwadratowego.