Określ stopień wielomianu \(\displaystyle{ u +w}\) w zależności od parametru \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ u(x) = 2 x^{4} - 3x + 6}\)
\(\displaystyle{ w(x) = ax^{6} + 5x^{2} + 4}\)
Określanie stopnia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 17:11
- Płeć: Kobieta
Określanie stopnia wielomianu
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 16:15 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne należy umieszczać w klamrach[latex]. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem taki temat wyląduje w koszu.
Powód: Wyrażenia matematyczne należy umieszczać w klamrach
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Określanie stopnia wielomianu
\(\displaystyle{ U(x)=2x^{4}-3x+6}\)
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{6}+5x^{2}+4}\)
\(\displaystyle{ U(x)+W(x)=ax^{6}+2x^{4}+5x^{2}-3x+10}\)
Dla \(\displaystyle{ a=0}\) wielomian jest stopnia czwartego.
Dla \(\displaystyle{ a\neq 0}\) wielomian jest stopnia szóstego.
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{6}+5x^{2}+4}\)
\(\displaystyle{ U(x)+W(x)=ax^{6}+2x^{4}+5x^{2}-3x+10}\)
Dla \(\displaystyle{ a=0}\) wielomian jest stopnia czwartego.
Dla \(\displaystyle{ a\neq 0}\) wielomian jest stopnia szóstego.