Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
amtam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu

Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Post autor: amtam »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +4x+p}\) gdzie p jest liczba pierwsza. Wyznacz p wiedząc że W(x) ma pierwiastek całkowity.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 14:48 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bardziej przemyślanie dobieraj tytuł wiadomości.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Post autor: klaustrofob »

pierwiastek całkowity wielomianu o wsp. całkowitych musi być dzielnikiem wyrazu wolnego. p, jako liczba pierwsza ma tylko cztery podzielniki: -p, -1, 1, p. ale 1 i p odpadają (W(1)>0, W(p)>0). dla -1 mamy 0=W(-1)=-5+p, skąd p=5. dla -p: 0=W(-p)=-p^3-4p+p=-p^3-3p. czyli -p^2=3 - niemożliwe. zatem p=5.
At123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 25 lip 2009, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 11 razy

Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Post autor: At123 »

a jesli p=5, to czemu nie moze byc p= -5, bo wtedy:
\(\displaystyle{ w(x)= x^3+4x-5\\w(1)=1+4-5=0}\)
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 15:18 przez At123, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Post autor: miodzio1988 »

amtam pisze:Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +4x+p}\) gdzie p jest liczba pierwsza. Wyznacz p wiedząc że W(x) ma pierwiastek całkowity.
Możesz też skorzystac ze schematu Hornera. Nie wiem czy tego uczą teraz, ale ladnie wychodzi z tego
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Post autor: klaustrofob »

At123, jeżeli p=5, to jak może być p=-5? przegapiłem jakąś uchwałę sejmu?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Liczba pierwsza współczynnikiem wielomianu

Post autor: czeslaw »

At123, \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą.
ODPOWIEDZ