Rozłoż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qaz123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 20:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 29 razy

Rozłoż wielomian na czynniki

Post autor: qaz123 »

rozłoz na czynniki.

\(\displaystyle{ (x^2-6)^3-8}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 20:46 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozłoż wielomian na czynniki

Post autor: lukasz1804 »

Mamy \(\displaystyle{ (x^2-6)^3-8=(x^2-6)^3-2^3=(x^2-6-2)((x^2-6)^2+2(x^2-6)+2^2)=(x^2-8)(x^4-12x^2+6^2+2x^2-12+4)=(x^2-8)(x^4-10x^2+28)=(x-2\sqrt{2})(x+2\sqrt{2})(x^4-10x^2+28)}\).

Ostatni czynnik jest rozkładalny na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozłoż wielomian na czynniki

Post autor: piasek101 »

Jest rozkładalny :
138591.htm
ODPOWIEDZ