Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
czlowiek_pajak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Post autor: czlowiek_pajak »

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b, aby zachodziła podana równość wyrażeń?
\(\displaystyle{ \frac{a}{5x - 2} + \frac{b}{x} = \frac{4}{x(5x - 2)}}\)
Piszę:
\(\displaystyle{ \frac{ax + b(5x - 2)}{x(5x - 2)} = \frac{4}{x(5x - 2)} / \cdot x(5x - 2)}\)

\(\displaystyle{ ax + b(5x - 2) = 4}\)
Tutaj się gubię, nie wiem co zrobić. Pomóżcie .
miodzio1988

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Post autor: miodzio1988 »

Wymnoz. I wyznacz x
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ \frac{a}{5x-2}+\frac{b}{x}=\frac{4}{x(5x-2)}}\)

\(\displaystyle{ \frac{ax+b(5x-2)}{x(5x-2)}=\frac{4}{x(5x-2)} \iff ax+b(5x-2)=4 \iff}\)

\(\displaystyle{ \iff ax+b\cdot 5x-2b=4 \iff x(a+5b)-2b=4 \iff \begin{cases} a+5b=0 \\ -2b=4 \end{cases}\iff}\)
\(\displaystyle{ \iff \begin{cases} a=-5b \\ b=-2 \end{cases}\iff \begin{cases} a=10 \\ b=-2 \end{cases}}\)
czlowiek_pajak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Post autor: czlowiek_pajak »

Mam problem z kolejnym przykładem:
\(\displaystyle{ \frac{a}{x - 3} + \frac{b}{x + 2} = \frac{15}{(x - 3)(x + 2)}}\)
Znowu dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ a(x + 2) + b(x - 3) = 15 \Leftrightarrow x(a + b) + 2a - 3b = 15}\)
Może ktoś mi wytłumaczyć dokładnie co dalej zrobić?
miodzio1988

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 15= 15+ 0 \cdot x}\)
I teraz przyrównujesz wspolczynniki
lew487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Jakie liczby należy wstawić w miejsce liter a i b...

Post autor: lew487 »

czlowiek_pajak pisze:Mam problem z kolejnym przykładem:
\(\displaystyle{ \frac{a}{x - 3} + \frac{b}{x + 2} = \frac{15}{(x - 3)(x + 2)}}\)
Znowu dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ a(x + 2) + b(x - 3) = 15 \Leftrightarrow x(a + b) + 2a - 3b = 15}\)
Może ktoś mi wytłumaczyć dokładnie co dalej zrobić?
w tym przykładzie wychodzi, że a=3 a b=-3 ??
ODPOWIEDZ