reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lukaszf44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: lukaszf44 »

pewien wielomian przy dzieleniu przez (x-1) daje resztę 2, natomist przy dzieleniu przez (x-2) daje resztę 3. Znaleźć resztę z dzielenia tego wielomianu przez (x-1)(x-2)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: anna_ »

Tu masz podobne zadanie:
4894.htm
lukaszf44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: lukaszf44 »

cieszę się że gość jest dobry, ale on nie pokazał rozwiązania, tylko jego wycinek, chce zobaczyć jak myślał a nie co z myślenia wynikło, podał postać ogólną dwumianu i układ równań, nie wyjaśnił skąd ten układ równań sie wziął
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: anna_ »

Przecież napisał wszystko co trzeba. Twierdzenie Bezouta chyba znasz, a układ równań chyba potrafisz rozwiązać?
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Mersenne »

Wskazówki:

\(\displaystyle{ \rightarrow}\) Resztę \(\displaystyle{ R}\) z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-p)}\) możemy obliczyć korzystając z równości \(\displaystyle{ R=W(p)}\), stąd u nas:

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=2 \\ W(2)=3 \end{cases}}\).

\(\displaystyle{ \rightarrow}\) Reszta z dzielenia wielomianu jest stopnia niższego aniżeli dzielnik. W naszym przypadku dzielimy przez wielomian stopnia drugiego, tj. przez \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)}\), stąd reszta będzie postaci: \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\).

Zatem:

\(\displaystyle{ \begin{cases} R(1)=W(1) \\ R(2)=W(2) \end{cases} \iff \begin{cases} a+b=2\\ 2a+b=3 \end{cases}}\)
lukaszf44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: lukaszf44 »

chwilowy spadek formy, już załapałem wcześniej
ODPOWIEDZ