Równania i nierówności wielomianowych z wart.bezw.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mala17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 lut 2009, o 19:24
Płeć: Kobieta

Równania i nierówności wielomianowych z wart.bezw.

Post autor: mala17 »

W czwartek mam sprawdzian z matematyki z wielomianów.Jestem na rozszerzonej matematyce i mam problem. Na ostatniej lekcji bez wytłumaczenia zaczęliśmy robić zadania z wartością bezwzględną i zadała nam zadanie domowe i nie mam zielonego pojęcia jak za to sie zabrać. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać taką nierówność:
\(\displaystyle{ x ^3 \le x |x + 2 |}\)
oraz takie równanie:
\(\displaystyle{ x^4 + 3 - | 3x^3 + x | = 0}\)

Wiem że trzeba robić założenia ale naprawdę nie wiem jak za to się zabrać.

Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 15:34 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry [latex].
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równania i nierówności wielomianowych z wart.bezw.

Post autor: Rogal »

W ostatnim zdaniu sobie przeczysz - skoro wiesz, że należy rozbijać na dwa przypadki, to nie możesz powiedzieć, że "nie wiesz, jak się za to zabrać". Właśnie tak, jak napisałaś. Jak będziesz miała istotny problem z rozwiązywaniem, to wtedy napisz.
mala17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 lut 2009, o 19:24
Płeć: Kobieta

Równania i nierówności wielomianowych z wart.bezw.

Post autor: mala17 »

Równanie wielomianowe rozwiązałam. Przy nierówności zatrzymuje się w punkcie:

\(\displaystyle{ x^3 \le x | x + 2 | \\
x + 2 = 0\\
x = -2}\)

I) Dla \(\displaystyle{ x \le -2}\):
\(\displaystyle{ |x+2| = -x -2 \\
x^3 \le - x ^2 - 2x\\
x^3 + x^2 + 2x \le 0}\)


Tu mam zawieszenie nie wiem co dalej z tym zrobić.
II) Dla \(\displaystyle{ x > -2}\):
\(\displaystyle{ | x +2 | = x+2\\
x^3 \le x^2 + 2x\\
x^3 - x^2 - 2x \le 0}\)


I tu znowu.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 18:59 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Pamiętaj o klamrach [latex]
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania i nierówności wielomianowych z wart.bezw.

Post autor: piasek101 »

Dalej, w obu przypadkach (całego nie sprawdzałem) weź (x)-sa przed nawias.
ODPOWIEDZ