Wielomiany - równania
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
\(\displaystyle{ 6x ^{3} +6x ^{2} -3x-3=0}\)
proszę o pomoc, nie wychodzi mi taki wynik jak powinien. może ktoś zrobić?
proszę o pomoc, nie wychodzi mi taki wynik jak powinien. może ktoś zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
nie miałem dzielenia wielomianów. możecie to zrobić żebym zobaczył-- 13 września 2009, 16:01 --jakimś innym "łatwiejszym sposobem" tego się nie da robić?
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Wielomiany - równania
To chodzisz do dziwnej szkoły, bo u mnie dzielenie było najpierw...
Moim zdaniem nie jest to łatwiejszy sposób, ale możesz to zrobić metodą wyciągania wspólnego czynnika, w sumie to widać to tu jak na dłoni.
Moim zdaniem nie jest to łatwiejszy sposób, ale możesz to zrobić metodą wyciągania wspólnego czynnika, w sumie to widać to tu jak na dłoni.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
według podręcznika dzielenie wielomianów jest tematem następnym więc nie wiem o czym mówisz. rozwiąż całkowicie chce sprawdzić gdzie jest błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
\(\displaystyle{ 6x ^{3} +6x ^{2} -3x-3=0}\)
\(\displaystyle{ 6x ^{2} (x+1)-3(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(6x ^{2}-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)- to z 1 nawiasu
\(\displaystyle{ 6x ^{2} -3 = 0}\) - i tu mi nie wychodzi a powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2} }{2} i -\frac{\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 6x ^{2} (x+1)-3(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(6x ^{2}-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)- to z 1 nawiasu
\(\displaystyle{ 6x ^{2} -3 = 0}\) - i tu mi nie wychodzi a powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2} }{2} i -\frac{\sqrt{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Wielomiany - równania
Znasz wzór na deltę i pierwiastki funkcji kwadratowej?
Bo o wzorze skróconego mnożenia nie wspomnę, skoro go jeszcze tam nie widzisz.
Bo o wzorze skróconego mnożenia nie wspomnę, skoro go jeszcze tam nie widzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
możesz rozwiązać żeby takie wyniki wyszły i z delty i ze wzoru skróconego mi coś nie wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Wielomiany - równania
To nie gadaj, że ci nie wychodzi, tylko przepisuj tu, jak liczysz deltę albo jak liczysz wzorami skróconego mnożenia i cię może olśni.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MMz
- Podziękował: 17 razy
Wielomiany - równania
z deltą będzie tak
\(\displaystyle{ x(6x ^{2} +6x-3)-1=0 \\
\Delta = 108}\)
no i jakim sposobem mają wyjść te wyniki.
nie możecie mnie olśnić? i napisać.
\(\displaystyle{ x(6x ^{2} +6x-3)-1=0 \\
\Delta = 108}\)
no i jakim sposobem mają wyjść te wyniki.
nie możecie mnie olśnić? i napisać.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 16:51 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.