Poddaje sie...
Rozłóż wielomiany korzystając ze wzorów skróconego mnożenia:
m) \(\displaystyle{ 64-x ^{6}}\)
n) \(\displaystyle{ x ^{6}-4}\)
o) \(\displaystyle{ x ^{6}-2x ^{3}+1}\)
Rozłóż wielomian na czynniki jak najniższych stopni:
d) \(\displaystyle{ 2x ^{3}-8x ^{2}-5x+20}\)
e) \(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{3}-x-4}\)
f) \(\displaystyle{ x ^{5}-2x ^{4}-3x ^{3}+6x ^{2}}\)
Dziekuje za pomoc!
Rozkład wielomianów na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
m) \(\displaystyle{ 64-x^{6}=(8-x^{3})(8+x^{3})=...}\) i tutaj ze wzorów \(\displaystyle{ a^{3} \pm b^{3}}\)
d) \(\displaystyle{ 2x^{3}-8x^{2}-5x+20=2x^{2}(x-4)-5(x-4)=(x-4)(2x^{2}-5)=...}\)
Reszta analogicznie.
d) \(\displaystyle{ 2x^{3}-8x^{2}-5x+20=2x^{2}(x-4)-5(x-4)=(x-4)(2x^{2}-5)=...}\)
Reszta analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianów na czynniki
Tzn jak ze wzorów? nic nie chce wyjść... Ah ta matmaxanowron pisze:m) \(\displaystyle{ 64-x^{6}=(8-x^{3})(8+x^{3})=...}\) i tutaj ze wzorów \(\displaystyle{ a^{3} \pm b^{3}}\)
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
o) \(\displaystyle{ x^{6}-2x^{3}+1=x^{6}-x^{3}-x^{3}+1=x^{3}(x^{3}-1)-(x^{3}-1)=(x^{3}-1)(x^{3}-1)=}\)
\(\displaystyle{ =(x-1)(x-1)(x^{2}+x+1)(x^{2}+x+1)}\)
\(\displaystyle{ =(x-1)(x-1)(x^{2}+x+1)(x^{2}+x+1)}\)