nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: anulka »

hey mam problem z dwoma podpunktami... polecenie jest nastepujące : rozłóż na czynniki i rozwiąż nierówności
e) \(\displaystyle{ x^{3}+7x^{2}+6x\le0}\)
f) \(\displaystyle{ x^{4}+2x^{3}+3x^{2}\ge0}\)

a więc mi chodzi tylko o rozłożenie tego wielomianu na czynniki bo zadnego wzoru skróconego mnożenie tu nie widze
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 11:16 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj JEDNEJ klamry tex na CAŁE wyrażenie matematyczne. Następnym razem będzie ostrzeżenie.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: maise »

e)
\(\displaystyle{ x^3+7x^2+6x=x^2(x+6)+x(x+6)=(x^2+x)(x+6)=x(x+1)(x+6)}\)

f)
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+3x^2=x^2(x^2+2x+3)}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: miki999 »

w \(\displaystyle{ f)}\) wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias. Potem potraktuj deltą.


Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: anulka »

w tym pod punkcie f delta mi wyszła ujemna czyli nie ma miejsc zerowych ... a raczej powinny jakieś być ...
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ x^2(x^2+2x+3)=0 \Leftrightarrow (x^2+2x+3)=0 \vee x^2=0}\)

czyli masz jeszcze drugą możliwość
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: anulka »

czyli z tego wynika że ma tylko jedno miejsce zerowe tak ?

czyli wykres wyglada tak
AU
AU
2qcm4o5.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 119 razy
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: miki999 »

czyli z tego wynika że ma tylko jedno miejsce zerowe tak ?
Tak.
czyli wykres wyglada tak
no, powiedzmy, że tak



Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 4 razy

nierównosci wielomianowe - rozkład na czynniki

Post autor: anulka »

dzięki za pomoc xD
ODPOWIEDZ