Witam
Mam problem z kilkoma przykładami . Oto one :
a)\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{2} +1}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{4} +3x ^{3} +4x ^{2} -6x-12}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{4} +5x ^{3} +4x ^{2} -24x-24}\)
Mają być rozwiązane metodą rozbijania niektórych wyrazów. Proszę o jakieś wskazówki.
Z góry dzięki
sprowadzanie wielomianów do postaci iloczynowej
sprowadzanie wielomianów do postaci iloczynowej
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2009, o 14:15 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
sprowadzanie wielomianów do postaci iloczynowej
Na początek popraw zapis-weź wszystko w klamry:
EDIT:
Teraz coś widac
1)
\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{2} +1=(x^2+1)^{2}-x^{2}=...}\) (wzór skróconego mnożenia)
3)
\(\displaystyle{ x ^{4} +5x ^{3} +4x ^{2} -24x-24=x ^{4} +4x ^{3}+x^{3} +4x ^{2} -24x-24=x^{3}(x+1)+4x^{2}(x+1)-24(x+1)=...}\)
2)
idzie tak samo (skorzystaj np. z tego, że \(\displaystyle{ 12=6+4+3-1}\))
Kod: Zaznacz cały
[tex][/tex]
Teraz coś widac
1)
\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{2} +1=(x^2+1)^{2}-x^{2}=...}\) (wzór skróconego mnożenia)
3)
\(\displaystyle{ x ^{4} +5x ^{3} +4x ^{2} -24x-24=x ^{4} +4x ^{3}+x^{3} +4x ^{2} -24x-24=x^{3}(x+1)+4x^{2}(x+1)-24(x+1)=...}\)
2)
idzie tak samo (skorzystaj np. z tego, że \(\displaystyle{ 12=6+4+3-1}\))