wielomiany i dwumiany
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
wielomiany i dwumiany
1. Ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^{4} - 3 x^{3} - 1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\). Z góry dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
wielomiany i dwumiany
Ile wynosi współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) w rozwinięciu dwumianu \(\displaystyle{ \left(x \sqrt{x} + \frac{2}{ x^{2} } \right) ^{6}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
wielomiany i dwumiany
Nie rozumiem tego zagadnienia i nie bardzo wiem jak do tego dojść.Kibu pisze:Uogólnione tw. Beouzuta"
Wartość wielomianu w punkcie W(a) jest równa reszcie z dzielenia W(x) przez dwumian x − a.
Czyli bodaj -9.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
wielomiany i dwumiany
zastosowałem rozwinięcie wzoru, wyszło mi cos takiego:Inkwizytor pisze:Zastosuj rozwinięcie wzoru: \(\displaystyle{ (a+b)^n}\)
\(\displaystyle{ \left(x \sqrt{x} \right) ^{6}+x \sqrt{x} \left( \frac{2}{ x^{2} } \right) ^{5}+ \frac{2}{ x^{2} } \left( x \sqrt{x} \right) ^{5}+ \frac{2}{ x^{2} } ^{6}}\) ile wynosi współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
wielomiany i dwumiany
Masz problem z działaniami na potęgach?
\(\displaystyle{ \sqrt{x} =x^{ \frac{1}{2}} \\ a^b \cdot a^c=a^{b+c} \\ a^b : a^c =a^{b-c} \\ (a^b)^c=a^{b \cdot c}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sqrt{x} =x^{ \frac{1}{2}} \\ a^b \cdot a^c=a^{b+c} \\ a^b : a^c =a^{b-c} \\ (a^b)^c=a^{b \cdot c}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
wielomiany i dwumiany
miki999 pisze:Masz problem z działaniami na potęgach?
\(\displaystyle{ \sqrt{x} =x^{ \frac{1}{2}} \\ a^b \cdot a^c=a^{b+c} \\ a^b : a^c =a^{b-c} \\ (a^b)^c=a^{b \cdot c}}\)
Wykorzystałem wskazówkę ale znów się zablokowałem, wyszło mi cos takiego:
\(\displaystyle{ x^{9} + \frac{ 32x^{ \frac{15}{2} } }{x ^{10} }+ \frac{ 2x^{ \frac{15}{2} } }{ x^{2} } + \frac{64}{ x^{12} }}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
wielomiany i dwumiany
Czyli wynosi \(\displaystyle{ 0}\), bo pierwszy i ostatni wyraz \(\displaystyle{ \neq ax^2}\), a drugi i trzeci wyraz, to odpowiednio: \(\displaystyle{ 32x^{ \frac{15}{2}-10} \neq ax^2}\) oraz \(\displaystyle{ 64x^{-12} \neq ax^2}\)\(\displaystyle{ x^{9} + \frac{ 32x^{ \frac{15}{2} } }{x ^{10} }+ \frac{ 2x^{ \frac{15}{2} } }{ x^{2} } + \frac{64}{ x^{12} }}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 wrz 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiek nad Notecią
- Podziękował: 16 razy
wielomiany i dwumiany
-- 12 wrz 2009, o 11:21 --Czyli \(\displaystyle{ x^{9} = ax ^{2}}\) i tak z kazdym wyrazem.miki999 pisze:Czyli wynosi \(\displaystyle{ 0}\), bo pierwszy i ostatni wyraz \(\displaystyle{ \neq ax^2}\), a drugi i trzeci wyraz, to odpowiednio: \(\displaystyle{ 32x^{ \frac{15}{2}-10} \neq ax^2}\) oraz \(\displaystyle{ 64x^{-12} \neq ax^2}\)\(\displaystyle{ x^{9} + \frac{ 32x^{ \frac{15}{2} } }{x ^{10} }+ \frac{ 2x^{ \frac{15}{2} } }{ x^{2} } + \frac{64}{ x^{12} }}\)
czyli każdy wyraz mam przyrównać do \(\displaystyle{ a x^{2}}\)
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
wielomiany i dwumiany
Miałem na myśli porównywanie wyrazów pod względem 2. potęgi iksa. W Twoim wzorze żaden wyraz nie jest postaci \(\displaystyle{ ax^2}\), zatem suma współczynników wynosi \(\displaystyle{ 0}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
wielomiany i dwumiany
Z tego co wiem to rozwinięcie n-tej potęgi sumy dwóch wyrazów daje n+1 składników sumy. Więc rozwinięte jest błędnie. Poza tym wskazówka czeslawa jest dosyć ważna i przyspieszająca rozwiązanie.andrzej1973 pisze:zastosowałem rozwinięcie wzoru, wyszło mi cos takiego:Inkwizytor pisze:Zastosuj rozwinięcie wzoru: \(\displaystyle{ (a+b)^n}\)
\(\displaystyle{ \left(x \sqrt{x} \right) ^{6}+x \sqrt{x} \left( \frac{2}{ x^{2} } \right) ^{5}+ \frac{2}{ x^{2} } \left( x \sqrt{x} \right) ^{5}+ \frac{2}{ x^{2} } ^{6}}\) ile wynosi współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\)