zapisz w postaci iloczynu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
flyaway
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Poznania
Podziękował: 8 razy

zapisz w postaci iloczynu

Post autor: flyaway »

zapisz w postaci iloczynu:
a) \(\displaystyle{ (x+7)^{5}+2(x+7)^{4}}\)
b) \(\displaystyle{ (2x-1)^{2}-(3x-5)^{2}}\)
c)\(\displaystyle{ (x-3)^{3}-(x-3)^{2}(2x-5)}\)
d)\(\displaystyle{ (x+1)^{3}(x+2)^{2}-(x+1)^{2}(x+2)^{3}}\)

moglby mi ktos to wytlumaczyc?
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

zapisz w postaci iloczynu

Post autor: szymek12 »

\(\displaystyle{ 1) (x+7) ^{4} (x+9)}\)
2) skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów i masz: \(\displaystyle{ (2x-1+3x-5)(2x-1-3x+5)=(5x-6)(-x+4)}\)
\(\displaystyle{ 3) (x-3) ^{2}(x-3-2x+5)=(x-3) ^{2}(-x+2)}\)
\(\displaystyle{ 4) (x+1) ^{2}(x+2) ^{2}(x+1-x-2)=-(x+1) ^{2}(x+2) ^{2}}\)
flyaway
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Poznania
Podziękował: 8 razy

zapisz w postaci iloczynu

Post autor: flyaway »

a mozesz to tak troche wytlumaczyc, bo z tego nic nie rozumiem..?
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

zapisz w postaci iloczynu

Post autor: szymek12 »

Wyciągasz przed nawias to co sie powtarza w obu wyrażeniach połączonych jednym ze znaków działań, a reszta zostaje w nawiasie.
ODPOWIEDZ