Równanie:
\(\displaystyle{ 3*2^{ \frac{-2}{x} }+6 ^{ \frac{-1}{x} }=2*9^{ \frac{-1}{x} }}\)
Nierówność:
\(\displaystyle{ 9 ^{ \sqrt{x ^{2}+3 }}+3<28*3 ^{ \sqrt{x ^{2}-3}-1}}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu bądź wskazówki jak można to rozwiązać.
Róznanie i nierówność (proste, a jest problem)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Róznanie i nierówność (proste, a jest problem)
W pierwszym podstawienie \(\displaystyle{ t = \frac{1}{x}}\) całkowicie załatwia sprawę.
W drugim poprawnie są znaki? Jeśli tak, to nie mam pomysłu.
W drugim poprawnie są znaki? Jeśli tak, to nie mam pomysłu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Róznanie i nierówność (proste, a jest problem)
Pozostała mi nierówność:
\(\displaystyle{ 9 ^{ \sqrt{x ^{2}+3 }}+3<28*3 ^{ \sqrt{x ^{2}-3}-1}}\)
i teraz moje pytanie:
Czy to się sobie równa?
I czy to jest poprawne?
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+3 } = ( \sqrt{x ^{2} -3}) ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ 9 ^{ \sqrt{x ^{2}+3 }}+3<28*3 ^{ \sqrt{x ^{2}-3}-1}}\)
i teraz moje pytanie:
Czy to się sobie równa?
I czy to jest poprawne?
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+3 } = ( \sqrt{x ^{2} -3}) ^{-1}}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Róznanie i nierówność (proste, a jest problem)
No sęk właśnie w tym, ze to nie jest prawda (nie jest to tożsamość, nie można tak zrobić).