rozwiąż równanie
rozwiąż równanie
Mam problem z następującym równaniem:
\(\displaystyle{ 8x^{3}+45=2x(2x+21)}\)
Proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.
\(\displaystyle{ 8x^{3}+45=2x(2x+21)}\)
Proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2009, o 19:10 przez khazad123, łącznie zmieniany 1 raz.
rozwiąż równanie
Na pewno \(\displaystyle{ 8^{3}}\)?
Jesli tak to wymnoz , wszystko na jedną stron , delta i wzor.
Jesli nie to wymnoz , wszystko na jedną stronę i grupowanie wyrzow lub schemat Hornera
Jesli tak to wymnoz , wszystko na jedną stron , delta i wzor.
Jesli nie to wymnoz , wszystko na jedną stronę i grupowanie wyrzow lub schemat Hornera
rozwiąż równanie
Jak wymnoże i przeniosę na jedną stronę to nie moge delty bo nie ma fuknkcji kwadratowej. Pogrupować się raczej nie da, a z Hornera mi nie wychodzi, już tego próbowałem. Może po prostu coś źle robie dlatego tutaj daje. Na pewno \(\displaystyle{ 8^{3}\)
rozwiąż równanie
Jak wymnoże i przeniose to wygląda to tak:
\(\displaystyle{ 8^{3}-4x^{2}-42x+45=0}\)
Jak mam z tego delte policzyć?
\(\displaystyle{ 8^{3}-4x^{2}-42x+45=0}\)
Jak mam z tego delte policzyć?
rozwiąż równanie
Wybaczcie zagapiłem się, nie wiem co sie ze mną dzieje;p to jest \(\displaystyle{ 8x^{3}}\) a nie \(\displaystyle{ 8 ^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rozwiąż równanie
Przecież na początku już o to pytano !khazad123 pisze:Wybaczcie zagapiłem się, nie wiem co sie ze mną dzieje;p to jest \(\displaystyle{ 8x^{3}}\) a nie \(\displaystyle{ 8 ^{3}}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
rozwiąż równanie
No całkiem długo tkwiłeś w błędzie, ale nie w tym rzecz. Po prostu wygląda to na dość beznadziejny przypadek, bez pierwiastków wymiernych.
edit: \(\displaystyle{ x = \frac{3}{2}}\)
No i Bezout.
edit: \(\displaystyle{ x = \frac{3}{2}}\)
No i Bezout.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rozwiąż równanie
Możesz na nią liczyć - jednak na drugi raz bardziej szanuj nasz czas.khazad123 pisze:Wiem, rozumiem że skoro się pomyliłem to już nie mogę liczyć na pomoc?
Oraz (-2,5)czeslaw pisze:No całkiem długo tkwiłeś w błędzie, ale nie w tym rzecz. Po prostu wygląda to na dość beznadziejny przypadek, bez pierwiastków wymiernych.
edit: \(\displaystyle{ x = \frac{3}{2}}\)
No i Bezout.