wielomiany- równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
piotrek0324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 26 razy

wielomiany- równania

Post autor: piotrek0324 »

Mając dane x+y+z=12 i xy+xz+yz= -15 oblicz \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}}\)

Proszę o pomoc bo coś mi inny wynik wychodzi niz w odpowiedziach.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

wielomiany- równania

Post autor: miki999 »

Przedstaw nam swoje obliczenia.


Pozdrawiam.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

wielomiany- równania

Post autor: adner »

\(\displaystyle{ (x+y+z)^{2}=x^{2}+y^{2}+z^{2}+2xy+2yz+2xz}\)

OK, powinny być tam dwójki, ale jaki to ma związek ze wzorem, który podałeś?
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2009, o 22:27 przez adner, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

wielomiany- równania

Post autor: miki999 »

no oczywiście, bo \(\displaystyle{ (x+y)^2=x^2+\textbf{xy}+y^2}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ