w przygotowaniach do pracy klasowej poległem na kilku zadaniach, więc prosze o jakieś wskazówki co do rozwiązania
1.Dwie koparki, pracując razem, wykonują wykop w czasie 8 dni. Gdyby pracowała tylko pierwsza a nich, wykop powstałby w ciągu 12 dni. Ile czasu zajęłoby wykonanie wykopu drugiej koparce?
2.Koparka A wykonała połowe wykopu w ciągu 6h, reszte wykopu wykonała koparka B w ciągu 9h. Ile czasu zajęłoby wykonanie wykopu, gdyby jednoczesnie pracowały obie koparki?
3.Kajakarz płynie po wodzie stojącejz prędkościa 10 km./h. Płynąc z prądem rzeki, przebywa trase 24kmw czasie o godzine krótszym, niz pokonują tę sama trase pod prąd. Oblicz prędkość prądu rzeki
4.Dwaj rowerzysci wyjechali równoczesnie na trase długości 36km. Prędkośc pierwszego rowerzysty była o 6km/h większa niż drugiego i przejechal on trase w czasie o godzine krótszym niż drugi. jakie były średnie prędkości rowerzystów
5.Ze schronisk A i B wyruszyli jednoczesnie naprzeciw siebie dwaj turysci. Pierwszy, idący ze schroniska A ze stałą prędkościa v [km/h], dotarł do schroniska B. W tym samym czasie drugi turysta, idący ze stała prędkościa v+1 [km/h], przeszdł trase ze schroniska B do A i połowe drogi powrotnej
a)z jakimi prędkościami szli turysci
b) jaka jest odległosć między schroniskami, jeśli turysci minęli sie 4km od schroniska A?
bardzo proszę a jakies wskazówki
dziękuje z góry
kilka zadań - prosze o wskazówki
- stasiek
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 23:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z przed kompa
kilka zadań - prosze o wskazówki
1.
v0 = v1 + v2
v0 = 1/8
v1 = 1/12 - i do wsp.mianownika...
2.
6 = (1/2) / v1
9 = (1/2) / v2
t_szukane = 1 / (v1+v2) - albo jakoś tak...
3.
24 km na stojącej wodzie - 2,4 h
24km na rzece - 1,4 h
v_kajakarza = 2,4 / 1,4
v_nurtu = 10km/h - v_kajakarza (wyjdzie wart +)(plynie zgodnie z nurem bo bedzie "szybciej")
4.
s = v*t
36 = v1*t1 = (v1-6)*(t1+1) --- ukł. 2 row. z 2 niew.
5.
qrcze... wzór na droge + minimalizacja ilości niewiadomych, najlepiej sobie narysuj:)
v0 = v1 + v2
v0 = 1/8
v1 = 1/12 - i do wsp.mianownika...
2.
6 = (1/2) / v1
9 = (1/2) / v2
t_szukane = 1 / (v1+v2) - albo jakoś tak...
3.
24 km na stojącej wodzie - 2,4 h
24km na rzece - 1,4 h
v_kajakarza = 2,4 / 1,4
v_nurtu = 10km/h - v_kajakarza (wyjdzie wart +)(plynie zgodnie z nurem bo bedzie "szybciej")
4.
s = v*t
36 = v1*t1 = (v1-6)*(t1+1) --- ukł. 2 row. z 2 niew.
5.
qrcze... wzór na droge + minimalizacja ilości niewiadomych, najlepiej sobie narysuj:)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 gru 2005, o 15:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szamotuły
kilka zadań - prosze o wskazówki
4.
s = v*t
36 = v1*t1 = (v1-6)*(t1+1) --- ukł. 2 row. z 2 niew.
dokładnie tak samo liczyłem i wychodziły mi pierwiastki (czas albo prędkośc była liczbą niewymierną) ale musze srpóbowac jeszcze raz
PS. dzięki za poprzednie rozwiązania
s = v*t
36 = v1*t1 = (v1-6)*(t1+1) --- ukł. 2 row. z 2 niew.
dokładnie tak samo liczyłem i wychodziły mi pierwiastki (czas albo prędkośc była liczbą niewymierną) ale musze srpóbowac jeszcze raz
PS. dzięki za poprzednie rozwiązania
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
kilka zadań - prosze o wskazówki
5.
Z A do B-droga s
\(\displaystyle{ s=vt}\)
\(\displaystyle{ \frac{3s}{2}=(v+1)t}\)
Z tego rozwiazesz a
b).
\(\displaystyle{ s=(v+v+1)t_{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{1}=vt_{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{2}=(v+1)t_{2}}\)
\(\displaystyle{ s=s_{1}+s_{2}}\)
Z A do B-droga s
\(\displaystyle{ s=vt}\)
\(\displaystyle{ \frac{3s}{2}=(v+1)t}\)
Z tego rozwiazesz a
b).
\(\displaystyle{ s=(v+v+1)t_{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{1}=vt_{2}}\)
\(\displaystyle{ s_{2}=(v+1)t_{2}}\)
\(\displaystyle{ s=s_{1}+s_{2}}\)
- stasiek
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 23:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z przed kompa
kilka zadań - prosze o wskazówki
Lechu, przepraszam , ale źle czyta mi się te maczki i pozwolisz że napisze i ja:Izajash pisze:4.
s = v*t
36 = v1*t1 = (v1-6)*(t1+1) --- ukł. 2 row. z 2 niew.
dokładnie tak samo liczyłem i wychodziły mi pierwiastki (czas albo prędkośc była liczbą niewymierną) ale musze srpóbowac jeszcze raz
PS. dzięki za poprzednie rozwiązania
układ:
36 = vt => v = 36/t podst. do:
36 = vt + v - 6t - 6
...dalej:
36 = 36 + 36/t - 6t - 6
t^2 - 6t - 1 = 0
...