czy ktoś mógłby to rozwiązać , bo sprawia mi to troszkę kłopotu
(t-1) � +t � =\(\displaystyle{ \frac{7}{16}}\)
równanie
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
równanie
Po rozpisaniu otrzymuję równanie:
\(\displaystyle{ 32t^3-48t^2+48t-23=0}\)
Nie ma ono pierwiastków całkowitych ani wymiernych...
Może to jest tylko część jakiegoś innego zadania, i tak naprawdę da się coś innego zrobić, nie rozwiązując tego równania?
\(\displaystyle{ 32t^3-48t^2+48t-23=0}\)
Nie ma ono pierwiastków całkowitych ani wymiernych...
Może to jest tylko część jakiegoś innego zadania, i tak naprawdę da się coś innego zrobić, nie rozwiązując tego równania?
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
równanie
zgadza się to część innego zadania a mianowicie tego równania
\(\displaystyle{ sin^{6}x+cos^{6}x=\frac{7}{16}}\)
i to właśnei z tego doszedłem do
\(\displaystyle{ (cos^{2}x-1)^{3}+cos^{6}x=\frac{7}{16}}\)
no i t=cos � x i stąd to co pisałem wcześniej
\(\displaystyle{ sin^{6}x+cos^{6}x=\frac{7}{16}}\)
i to właśnei z tego doszedłem do
\(\displaystyle{ (cos^{2}x-1)^{3}+cos^{6}x=\frac{7}{16}}\)
no i t=cos � x i stąd to co pisałem wcześniej
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
równanie
Napisze rozwiazanie 'wlasciwego' zadania.
\(\displaystyle{ \sin^6 x + \cos^6 x = (\sin^2x+\cos^2x)(\sin^4x+\cos^4x-\sin^2x\cos^2x) = (\sin^2x+\cos^2x)^2-3\sin^2x\cos^2x = 1-3\sin^2x\cos^2x = \frac{7}{16}}\), teraz skorzystaj ze wzoru na sinus podwojonego kata.
\(\displaystyle{ \sin^6 x + \cos^6 x = (\sin^2x+\cos^2x)(\sin^4x+\cos^4x-\sin^2x\cos^2x) = (\sin^2x+\cos^2x)^2-3\sin^2x\cos^2x = 1-3\sin^2x\cos^2x = \frac{7}{16}}\), teraz skorzystaj ze wzoru na sinus podwojonego kata.