iloczyn trzech kolejnych liczb

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matik401
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

iloczyn trzech kolejnych liczb

Post autor: matik401 »

jestem w 3 LO i mam teraz na matmie silnie które kumam ale przy jednym z zadan troszke sie zamotałem


\(\displaystyle{ {n \choose 3} = 20}\)

\(\displaystyle{ \frac{n!}{3!(n-3)!} = 20}\)

\(\displaystyle{ \frac{(n-3)!(n-2)(n-1)n}{3! (n-3)!}=20}\)

\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)n= 120}\) - i za nic tego nie moge dalej ruszyc (choc wiem ze na logike n=6)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

iloczyn trzech kolejnych liczb

Post autor: xanowron »

No to wymnóż i masz wielomian 3 stopnia i liczysz pierwiastki z tw. o pierwiastkach całkowitych wielomianów, a przy okazji na logikę pierwszą liczbą którą sprawdzasz będzie 6.
ODPOWIEDZ