Liczenie przedziałów, dla którego x należy do wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Michalgromadzki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Liczenie przedziałów, dla którego x należy do wielomianu.

Post autor: Michalgromadzki »

Wyrażenie \(\displaystyle{ W}\) równe: \(\displaystyle{ W=\sqrt{x^{2}-4x+4}+x+8}}\) dla pewniej liczny \(\displaystyle{ x}\) przyjmuje wartość stałą równą \(\displaystyle{ 10}\). Do jakiego przedziału należy liczna \(\displaystyle{ x}\)?
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Liczenie przedziałów, dla którego x należy do wielomianu.

Post autor: Kamil_B »

\(\displaystyle{ W=\sqrt{x^{2}-4x+4} +x+8=\sqrt{(x-2)^{2}}+x+8= \left| x-2 \right| +x+8 =10}\)
Wystarczy rozwiązać.
Michalgromadzki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Liczenie przedziałów, dla którego x należy do wielomianu.

Post autor: Michalgromadzki »

A no ... a ja się tyle nas tym głowiłem.

Dziękuję serdecznie!
ODPOWIEDZ