Dwa iloczyny

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Dwa iloczyny

Post autor: mol_ksiazkowy »

a) Dowieść, że jeśli \(\displaystyle{ a, b}\) są dwoma pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^3-px+2=0}\), to \(\displaystyle{ ab}\) jest
pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3+px^2-4=0}\)
b) Dowieść, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) są dwoma różnymi pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^4+ bx^3-1=0}\), (gdzie \(\displaystyle{ b \in R}\)) to \(\displaystyle{ \alpha \beta}\) jest
pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^6+x^4+b^2x^3 -x^2-1=0}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dwa iloczyny

Post autor: Rogal »

Jeśli się nie mylę, to obydwa pójdą w ten sam sposób, podam do pierwszego rozumowanie.
Załóżmy, że c jest trzecim pierwiastkiem tego równania. Wtedy wystarczy rozważyć równanie o pierwiastkach ab, ac, bc - korzystamy z wzorów Viete'a i otrzymujemy to, co nam podpowiadają.
Drugie raczej analogicznie (wzrost stopnia do szóstego uzasadniony faktem takim, że dojdą jeszcze dwa pierwiastki, czyli możliwych iloczynów jest sześć).
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Dwa iloczyny

Post autor: xanowron »

Pierwszy przykład jest tu:
87083.htm
ODPOWIEDZ