równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
czorcica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 mar 2006, o 16:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 20 razy

równość wielomianów

Post autor: czorcica »

Wyznacz parametry a, b i c tak, aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe
\(\displaystyle{ P(x) = ax^3 -4x^2 +5x-2}\) i \(\displaystyle{ Q(x) = (x-b)^2 (x-c)}\)
Odp.:a=1,b=1,c=2
Proszę o dosyć szczegółową odpowiedź bo ja tu próbuję i próbuję i nie wychodzi
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

równość wielomianów

Post autor: Tomasz Rużycki »

Widac, ze \(\displaystyle{ a=1}\).

\(\displaystyle{ b,c}\) sa pierwiastkami drugiego wielomianu, wiec pierwszy powinien sie dla nich zerowac \(\displaystyle{ b}\) jest pierwiastkiem podwojnym. To Ci wystarczy.
ODPOWIEDZ