Rozkład na czynniki
Rozkład na czynniki
Witam ponownie, tym razem też mam problem
Otóż "bawię" się teraz w rozkład wielomianów na czynniki, wszystko jak na razie szło dobrze ażnie trafiałem na pewien przykład:
1. \(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}=0}\)
z tego ma wyjść coś takiego:
2. \(\displaystyle{ x(x^{2}-2)=0}\)
Tutaj właśnie mam problem bo nie rozumiem, czy tutaj używa sięjakiegoś wzoru ? Jak to pierwsze przekształcić aby wyszło nam to z nawiasem ? Gdzie się podziała potęga 3 i dlaczego \(\displaystyle{ x^{2}}\) oddzieliło się od liczby 2.
No czyli po prostu co zrobić aby z pierwszego zrobić drugie.
Otóż "bawię" się teraz w rozkład wielomianów na czynniki, wszystko jak na razie szło dobrze ażnie trafiałem na pewien przykład:
1. \(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}=0}\)
z tego ma wyjść coś takiego:
2. \(\displaystyle{ x(x^{2}-2)=0}\)
Tutaj właśnie mam problem bo nie rozumiem, czy tutaj używa sięjakiegoś wzoru ? Jak to pierwsze przekształcić aby wyszło nam to z nawiasem ? Gdzie się podziała potęga 3 i dlaczego \(\displaystyle{ x^{2}}\) oddzieliło się od liczby 2.
No czyli po prostu co zrobić aby z pierwszego zrobić drugie.
Rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ x^{3}-2 x^{2}= x^{2}(x-2)}\)
Mozesz wyciągnąc \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias
Mozesz wyciągnąc \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, o 13:12 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozkład na czynniki
Masz wyżej już rozpisany.KZR pisze:Mógł byś napisać jak ten przykład powinien być dobrze zrobiony ?
\(\displaystyle{ x^2(x-2)=0}\) (i bierzesz się za czynniki)
Rozkład na czynniki
Dzięki ale mam jeszcze jeden przykład którego nie rozumiem do końca:
\(\displaystyle{ x^{3}+2x=3x^{2}
x^{3}+2x-3x^{2}=0
x^{3}-3x^{2}+2x=0
x(x^{2}-3x+2)=0}\)]
Nie rozumiem tej całej przemiany z trzeciego równania do 4-go, rozumiem, że mam wyciągnąć x przed nawias ale gdzie podział się kwadrat przy 3x, dlaczego przy 2 nie ma x'a i dlaczego x do 3 teraz jest jako x kwadrat. Nie czaje tego wogóle.
\(\displaystyle{ x^{3}+2x=3x^{2}
x^{3}+2x-3x^{2}=0
x^{3}-3x^{2}+2x=0
x(x^{2}-3x+2)=0}\)]
Nie rozumiem tej całej przemiany z trzeciego równania do 4-go, rozumiem, że mam wyciągnąć x przed nawias ale gdzie podział się kwadrat przy 3x, dlaczego przy 2 nie ma x'a i dlaczego x do 3 teraz jest jako x kwadrat. Nie czaje tego wogóle.
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Rozkład na czynniki
...a spróbuj to (czyt. "to" w sensie: \(\displaystyle{ x \cdot (x^2-3x+2)=...}\) wymnożyć....zobaczysz co otrzymasz...
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Rozkład na czynniki
KZR pisze:Dzięki ale mam jeszcze jeden przykład którego nie rozumiem do końca:
\(\displaystyle{ x^{3}+2x=3x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+2x-3x^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+2x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-3x+2)=0}\)
Nie rozumiem tej całej przemiany z trzeciego równania do 4-go, rozumiem, że mam wyciągnąć x przed nawias ale gdzie podział się kwadrat przy 3x, dlaczego przy 2 nie ma x'a i dlaczego x do 3 teraz jest jako x kwadrat. Nie czaje tego wogóle.
qba1337, po znaku równości masz jeszcze \(\displaystyle{ 3x^{2}}\)....
Rozkład na czynniki
Kocham CieM_L pisze:...a spróbuj to (czyt. "to" w sensie: \(\displaystyle{ x \cdot (x^2-3x+2)=...}\) wymnożyć....zobaczysz co otrzymasz...
Dzięki wielkie. Ze sam na to nie wpadłem...