Pewien wielomian jest podzielny przez x-1. Przy dzieleniu przez x-2 daje on resztę 2, zaś przy
dzieleniu prez x-3 resztę -4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
(x-1)(x-2)(x-3)??
wilomian i dzielenie go
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
wilomian i dzielenie go
Rozwiazujesz uklad rownan:
R(1)=0
R(2)=2
R(3)=-4
P(X)= (x-1)(x-2)(x-3)
R(x)= \(\displaystyle{ ax^{2} + bx+c}\)
R(1)= a+b+c=0
R(2)= 4a+ 2b+c=2
R(3)= 9a + 3b +c=-4
z tego ukladu rownan wyliczasz a,b,c i potem podsatwiasz do P(x) i masz reszte z dzielenia pozdrawiam
R(1)=0
R(2)=2
R(3)=-4
P(X)= (x-1)(x-2)(x-3)
R(x)= \(\displaystyle{ ax^{2} + bx+c}\)
R(1)= a+b+c=0
R(2)= 4a+ 2b+c=2
R(3)= 9a + 3b +c=-4
z tego ukladu rownan wyliczasz a,b,c i potem podsatwiasz do P(x) i masz reszte z dzielenia pozdrawiam