Witam, mógł by ktoś wytłumaczyć na czym polega określanie stopnia wielomianu jednej zmiennej ? Jak to się robi ?
Mam np. takie zadanie:
Określ stopien wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=3x-5}\)
Osoby u których szukałem pomocy mowiły, że jest to dwumian stopnia pierwszego.
Czy to prawda i jak się za takie zadania zabrać ?
Dodatkowo mam jeszcze 2 pytania:
Co to znaczy, że liczba jest pierwiastkiem wielomianu ?
Jak sprawdzić, czy liczba jest pierwiastkiem wielomianu ?
Mógł by ktoś odpowiedzieć na te pytania ? Chodzi mi tylko o teorię, żadnych przykładów, np do pierwszego:
Znaczy to, że ...
Stopien wielomiany jednej zmiennej
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Stopien wielomiany jednej zmiennej
Jest to wielomian stopnia pierwszego.
Jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianiu W(x) to W(a)=0
Jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianiu W(x) to W(a)=0
Stopien wielomiany jednej zmiennej
No a np. w przykładzie:
\(\displaystyle{ W(x) = 10x^{10}+5x^{5}+1}\)
Trójmian stopnia 10go
Tak mi powiedziała korepetytorka.
\(\displaystyle{ W(x) = 10x^{10}+5x^{5}+1}\)
Trójmian stopnia 10go
Tak mi powiedziała korepetytorka.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Stopien wielomiany jednej zmiennej
To jest prawda. Stopień wielomianu jest równy wykładnikowi najwyższej potęgi.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Stopien wielomiany jednej zmiennej
Dodam, że na pytanie ,,Jaki jest stopień wielomianu ?" nie musisz podawać ,,korepetytorskich : trójmian; dwumian; jednomian", podajesz liczbę zgodnie z tym co podał @Nakahed90.
Wiem, że niektórzy mają kłopot z podaniem stopnia wielomianu np \(\displaystyle{ W(x)=5}\); a Ty ?
Wiem, że niektórzy mają kłopot z podaniem stopnia wielomianu np \(\displaystyle{ W(x)=5}\); a Ty ?