Po pewnych próbach udało mi się zaimplementować arkusz Excel obliczajacy pierwiastki rzeczywiste wielomianu 3 stopnia w postaci kanonicznej. Dla takiej postaci wyznacza się \(\displaystyle{ \Delta =(p/3)^3+(q/2)^2}\).
Sposób postępowania jest zależny od tego czy delta jest dodatnia, ujemna czy =0. Dla delty dodatniej i ujemnej mój arkusz podaje poprawne wyniki (sprawdzone metoda numeryczną). Nie mam jak przetestować wariantu z deltą=0. Może ktoś ma taki wielomian \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d=0}\)w jakichś zbiorach, który będzie miał pierwiastek rzeczywisty przy delcie=0? Potrzebowałbym taki wielomian do przetestowania ostatniego wariantu mojego arkusza.
pierwiastki rzeczywiste wielomianu 3 stopnia
pierwiastki rzeczywiste wielomianu 3 stopnia
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, o 14:45 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
pierwiastki rzeczywiste wielomianu 3 stopnia
No Leibnitzem nie jestem, wiem, więc jak mam to rozumieć x^{3}=0?Przemas O'Black pisze:\(\displaystyle{ x ^{3} = 0}\).
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
pierwiastki rzeczywiste wielomianu 3 stopnia
Chciałeś wielomian trzeciego stopnia, który będzie mieć pierwiastek rzeczywisty przy delcie = 0.
pierwiastki rzeczywiste wielomianu 3 stopnia
Dzięki.Przemas O'Black pisze:Chciałeś wielomian trzeciego stopnia, który będzie mieć pierwiastek rzeczywisty przy delcie = 0.