równania - wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olszyn
- Podziękował: 14 razy
równania - wielomiany
Mam problem kto mi pomoże rozwiązać te oto kilka zadań :
1) \(\displaystyle{ x^{6}}\)+\(\displaystyle{ 2x^{5}}\)+\(\displaystyle{ 2x^{4}}\)+\(\displaystyle{ 4x^{3}}\)= 0
2) \(\displaystyle{ x^{4}}\)-\(\displaystyle{ 2x^{2}-8x=0}\)
3 )W(x) = \(\displaystyle{ x^{2}+1}\), G(x) = \(\displaystyle{ x^{4}-x+2}\), F(x) = \(\displaystyle{ 4x^{3}-1}\)
a) wyznacz wielomian H(x)=W(x)-G(x) -kropka większa nie wiem co to oznacza, ale Wygląda jak mnożenie F(x) i uporządkuj go:
b) określ stopień wielomianu H(x) i wypisz jego wsłczynniki
c ) oblicz wartość wielomianu H(x) dla x=2
P.S. Bardzo ważne są dla mnie te zadania, więc proszę o pomoc
1) \(\displaystyle{ x^{6}}\)+\(\displaystyle{ 2x^{5}}\)+\(\displaystyle{ 2x^{4}}\)+\(\displaystyle{ 4x^{3}}\)= 0
2) \(\displaystyle{ x^{4}}\)-\(\displaystyle{ 2x^{2}-8x=0}\)
3 )W(x) = \(\displaystyle{ x^{2}+1}\), G(x) = \(\displaystyle{ x^{4}-x+2}\), F(x) = \(\displaystyle{ 4x^{3}-1}\)
a) wyznacz wielomian H(x)=W(x)-G(x) -kropka większa nie wiem co to oznacza, ale Wygląda jak mnożenie F(x) i uporządkuj go:
b) określ stopień wielomianu H(x) i wypisz jego wsłczynniki
c ) oblicz wartość wielomianu H(x) dla x=2
P.S. Bardzo ważne są dla mnie te zadania, więc proszę o pomoc
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
równania - wielomiany
2)
Rozkładasz na czynniki za mocą wyłączenia wspolnego czynnika przed nawias
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{2}-8x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{3}-2x-8)=0}\)
Jedynym pierwiastkiem jest x=0 , bo ten wielomian w nawiasie nie jest rozkładalny na czynniki, z tego co zauważyłem.
3). Nie wiem dokładnie o jakie obliczenie pytasz, użyj latexa, bo nie wiem naprawdę w czym mam ci pomóc
Rozkładasz na czynniki za mocą wyłączenia wspolnego czynnika przed nawias
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{2}-8x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{3}-2x-8)=0}\)
Jedynym pierwiastkiem jest x=0 , bo ten wielomian w nawiasie nie jest rozkładalny na czynniki, z tego co zauważyłem.
3). Nie wiem dokładnie o jakie obliczenie pytasz, użyj latexa, bo nie wiem naprawdę w czym mam ci pomóc
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olszyn
- Podziękował: 14 razy
równania - wielomiany
3. Dane są wielomiany:
W(x) = \(\displaystyle{ x^{2}+1}\)
G(x) = \(\displaystyle{ x^{4}-x+2}\)
F(x) = \(\displaystyle{ 4x^{3}-1}\)
a) wyznacz wielomian H(x) = W(x) - G(x) tutaj jest czarna kropka jak znak mnozenia tylko ze wieksza, nie wiem co to oznacza może jakaś przerwa ale dalej jest F(x) i uporządkuj go
b) określ stopień wielomianu H(x) i wypisz jego wspołczynniki
c) obilcz wartość wielomianu H(x) dla x= -2
W(x) = \(\displaystyle{ x^{2}+1}\)
G(x) = \(\displaystyle{ x^{4}-x+2}\)
F(x) = \(\displaystyle{ 4x^{3}-1}\)
a) wyznacz wielomian H(x) = W(x) - G(x) tutaj jest czarna kropka jak znak mnozenia tylko ze wieksza, nie wiem co to oznacza może jakaś przerwa ale dalej jest F(x) i uporządkuj go
b) określ stopień wielomianu H(x) i wypisz jego wspołczynniki
c) obilcz wartość wielomianu H(x) dla x= -2
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
równania - wielomiany
No i... czego tu nie wiesz?
a zrób to o co proszą...pamiętając o kolejności wykonywania działań...masz przecież podane wielomiany\(\displaystyle{ W(x), G(x) i F(x)}\)
b wiesz co to współczynniki?
c\(\displaystyle{ H(2)=....}\)
a zrób to o co proszą...pamiętając o kolejności wykonywania działań...masz przecież podane wielomiany\(\displaystyle{ W(x), G(x) i F(x)}\)
b wiesz co to współczynniki?
c\(\displaystyle{ H(2)=....}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olszyn
- Podziękował: 14 razy
równania - wielomiany
Nie wiem jak to zrobic jakies pokręcone to jest. H=W-G i F a skad mam wziosc dane na temat H, doprawdy trace glowe ;/ nie rozumiem woogule
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
równania - wielomiany
\(\displaystyle{ H}\) musisz wyliczyć....a zrobisz to podstawiając swoje wielomiany w odpowiednie miejsca i wykonując odpowiednie działania czyli tu: dodawanie i mnożenie..
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
równania - wielomiany
Haju1991 pisze: a) wyznacz wielomian H(x) = W(x) - G(x) tutaj jest czarna kropka jak znak mnozenia tylko ze wieksza, nie wiem co to oznacza może jakaś przerwa ale dalej jest F(x) i uporządkuj go
Pisałeś, że pomiędzy \(\displaystyle{ G(x)}\)i \(\displaystyle{ F(x)}\)jest mnożenie....zastanów się więc, co faktycznie tam się znajduje..
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olszyn
- Podziękował: 14 razy
równania - wielomiany
no w morde to nie wyglada jak mnozenia, ale moze jest wiec niech bedzie ze to mnozenie ;p dzieki-- 18 sie 2009, o 17:09 --a jak uporzadkowac wielomian?
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
równania - wielomiany
należy uprościć, redukując wszystkie wyrażenia podobne i "ustawić wg potęgi" tj. od największej do najmniejszej..